Voor bepaalde functies in grote bedrijven en overheidsinstellingen is het nodig om een assessment traject te doorlopen. Binnen een assessment traject wordt gekeken naar capaciteiten van de kandidaat om op die manier te achterhalen welke kandidaat het meest geschikt is voor de functie. Voor sommige kandidaten kan het uitdagend zijn om mee te doen aan een assessment traject. Zeker de eerste keer dat je een vragenlijst voorgeschoteld krijgt kan het best overweldigend zijn. Een assessment test is een momentopname en geeft een redelijke indicatie van de capaciteiten van de kandidaat. Het is echter wel zo dat je als kandidaat je kan voorbereiden op dit soort testen. In dit artikel vertellen we je hoe.

Weet waar je aan toe bent

Op het moment dat je solliciteert op een functie en je weet dat er sprake is van een assessment traject, dan is het goed om na te gaan welke capaciteiten nodig zijn voor het goed uitvoeren van deze functie. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer je solliciteert op een functie als luchtverkeersleider dat het belangrijk is dat je je goed kan concentreren en dat je in staat bent om meerdere dingen tegelijkertijd in de gaten te houden. Dit is een eigenschap waar je wel wat aanleg voor zal moeten hebben maar die ook zeker te trainen is. Het menselijk brein is in veel onverwachte hoeken goed te trainen. Ga dus voor jezelf na welke capaciteiten er nodig zijn voor de functie waar je graag wil solliciteren en zorg ervoor dat je die capaciteiten gaat trainen In het dagelijks leven. Zorg dat je jezelf uitdaagt op de punten die gevraagd worden binnen de functie. Zo kan je bijvoorbeeld verbaal redeneren oefenen op het moment dat dit van belang is voor jouw functie.

Oefening baart kunst

De meest waardevolle manier om te oefenen voor de testen, is door de testen te maken. Je weet nooit precies welke testen je van tevoren gaat maken aangezien de assessoren hier liever niet al te veel kwijt willen van tevoren. Je weet meestal wel welke capaciteiten er nodig zijn voor de functie. Een goede test om te doen voor aanvang van je assessment traject is de noa test. Deze multiculturele capaciteitentest is vrij breed en geeft een goed beeld van de capaciteiten die je op dit moment bezit en welke je zou kunnen verdiepen. Door meerdere van dit soort testen te maken bereid je je op een optimale manier voor op het assessment en de mogelijke capaciteiten testen die zullen volgen tijdens het sollicitatieproces.