Heb je een bedrijfsauto en gebruik je deze vooral zakelijk? Dan wordt dit ook wel een voertuig met een ‘grijs kenteken’ genoemd. De nummerplaat van deze voertuigen is altijd geel geweest, maar het kentekenbewijs van bestelauto’s was vroeger grijs. Hier komt de naam dan ook vandaan. Ondanks dat er tegenwoordig geen grijze kentekenbewijzen meer zijn, kan je bedrijfsauto nog wel tot deze categorie behoren. Benieuwd hoe het precies zit? Je ontdekt het in deze tekst.

Je moet voldoen aan strenge voorwaarden
Als je een grijs kenteken voor je bestelauto wilt, moet je deze aanvragen bij de Belastingdienst. Verwacht niet dat je deze maar zo krijgt, want je moet voldoen aan strenge voorwaarden. Je hebt niet alleen een btw-nummer nodig, maar het voertuig moet ook op naam staan van de persoon aan wie dit nummer gekoppeld is. Verder moet je minimaal 10 procent van de totale jaarlijkse kilometers zakelijk rijden.

Grijs kenteken is financieel aantrekkelijk 
Voldoe je aan de genoemde voorwaarden? Dan is het financieel aantrekkelijk om een grijs kenteken aan te vragen. Je profiteert namelijk van lagere belastingtarieven in vergelijking met voertuigen met een geel kenteken. Daarnaast betaal je geen belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) bij aankoop van een voertuig met grijs kenteken en bovendien ligt de motorrijtuigenbelasting lager. Hierdoor kun je veel geld besparen.

BPM-regeling verandert per 2025
Wil je profiteren van de financiële voordelen die een grijs kenteken met zich meebrengt? Wacht dan niet te lang, want per 1 januari 2025 verandert de BPM-regeling. Als je na deze datum een bedrijfsauto op brandstof koopt, moet je wel BPM betalen. De vrijstelling geldt vanaf aankomend jaar alleen nog voor elektrische bedrijfsauto’s. De overheid wil ondernemers hiermee stimuleren om bedrijfsauto’s te kopen die weinig tot niets uitstoten.

Grijs kenteken verzekeren
Net als voor een gele nummerplaat moet je ook voor voertuigen met een grijs kenteken een Univé bestelautoverzekering afsluiten. Als je in een voertuig met grijs kenteken rijdt, ben je ongetwijfeld benieuwd hoe je deze verzekert. Volgens de Nederlandse wet moet je in ieder geval één van de volgende drie basisdekkingen kiezen.

– WA: je bent verzekerd voor schade die je met je bedrijfsauto bij andere veroorzaakt.
– WA + Beperkt Casco: naast schade bij anderen ben je ook verzekerd voor specifieke schade aan je bedrijfsauto, zoals schade door brand, storm of inbraak.
– WA + Volledig Casco: je bent niet alleen verzekerd voor alle bovenstaande schade, maar ook voor schade aan je bedrijfsauto als gevolg van een aanrijding.

Autoverzekering voor grijs kenteken afsluiten
Wil je een zzp bestelautoverzekering voor een voertuig met grijs kenteken afsluiten? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je dit doet. Veel tijd en moeite kost dit je niet, want je vraagt een zakelijke autoverzekering online aan. Bezoek simpelweg de website van een verzekeraar en start het aanvraagproces. Vul je gegevens in en selecteer de gewenste dekking. Je ziet vervolgens hoeveel je per maand kwijt bent aan een autoverzekering voor een grijs kenteken. Staat de premie je aan? Dan kun je direct een aanvraag indienen.