Afgelopen zomerseizoen had ik veel moeite met bladluizen op mijn planten, waardoor ze er echt deprimerend uitzagen. Toen ik met chemicaliën wilde werken, kwam mijn geliefde op het idee om lieveheersbeestjes te gebruiken. Huh? Lieveheersbeestjes tegen bladluizen? Ja, vanwege het feit dat mijn planten weer perfect groeiden door de lieveheersbeestjes. Iedereen kent lieveheersbeestjes, maar wat weten we echt over deze insecten? Blijkbaar doe ik zelf niet veel, dus koos ik ervoor om meer over deze wezens te weten te komen. Zult u mijn zoekopdrachten naar lezen?

Algemeen

Lieveheersbeestjes worden onderdeel van de kevers en zijn er in verschillende selecties, van lichtoranje / geel tot bijna zwart. Een lieveheersbeestje dat eigenlijk gewoon opviel, heeft geen plaatsen, net als de larven. De larven zijn extra als een rups, bestaande uit kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensduur van ongeveer een jaar, zoals algemeen wordt aangenomen, zeggen de stippen niets over de leeftijd van het insect.

Bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blog zei, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord te elimineren, want dit is hun voedsel. Dit maakt de kevers zeer nuttig in de teelt, waar ze eveneens veelvuldig worden gebruikt.

Een van de meest prominente in Nederland is het zevenvleklieveheersbeestje, te herkennen aan de rode wacht en zwarte stippen. Er zijn echter maar liefst 60 soorten lieveheersbeestjes in Nederland. Het veelkleurige oosterse lieveheersbeestje is zo'n soort. Dit is overgebracht naar tal van landen om te helpen bij biologisch tuinieren. Inmiddels is dit dier uitgewerkt in Nederland, België en ook Engeland.

Overlast

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, er zijn ook soorten die schimmels of planten eten. De soorten die zich alleen van planten voeden, kunnen schade aan uw planten veroorzaken. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar laat u goed informeren en kies ook de juiste soorten. Zelf heb ik de larven gekocht via roodmetzwartestippen.nl dus kijk daar zeker eens.

De meeste lieveheersbeestjes zijn niet schadelijk voor materialen of voedingsmiddelen, maar in grote aantallen kunnen ze als extreem frustrerend worden ervaren. Dit komt vooral veel voor als er het jaar ervoor veel bladluizen waren. In de herfst proberen lieveheersbeestjes meestal een huis binnen te gaan om op een gezellige plek te kunnen overwinteren. Een makkelijke manier om dit te voorkomen is door een insectendisplay aan te schaffen.

Lieveheersbeestjes worden dan ook gezien als een waardevol micro-organisme, het gebruik van chemicaliën (chemische bestrijdingsmiddelen) is daardoor niet nodig en zeker niet te verkiezen.